12 27,2022

Vad betyder symbolerna på mina däck?

Det kan verkar som om däcksidorna är fulla av obegripliga siffror, bokstäver och symboler. Men de finns där för att göra det enklare för dig när du behöver byta däck och så att bilmekanikern omedelbart vet vilka däck din bil har. Men vad betyder de?

Vredestein Tyre Academy Avsnitt 6: Symboler på ett däck

Låt oss ta en titt på vad de mest grundläggande av de här däcksymbolerna betyder.

 

1. Namnet på tillverkaren (Vredestein) tillsammans med däckets kommersiella namn (Quatrac Pro).

2. De här nummerserierna är storleksbeskrivningen för däck. För exemplet ”275/30 R20 97Y” anger siffran 275 däckbredden i millimeter, ”30” är höjd/bredd-förhållandet som en procentandel (30 %), ”R” innebär att däcket är ett radialdäck, vilket anger hur stommen är konstruerad, ”209” är kantdiametern i tum. ”97” ange belastningsindexet, vilket motsvarar den maximala vikt däcket kan belastas med vid körning. ”Y” anger däckets maximala hastighetskapacitet.

3. Symbolen ”M+S” eller ”M&S” (lera och snö) finns vanligtvis på vinterdäck, året-runt-däck och däck för fyrhjulsdrivna bilar. Det är däck med självrengörande mönster och genomsnittligt grepp under leriga eller snöiga förhållanden. Märkningen ”M+S” tillsammans med snöflingesymbolen anger att däcket endast är avsett för vinterväglag.

4. Snöflingesymbolen, som officiellt kallas för ”Three-Peak Mountain Snowflake” eller 3PMSF-symbolen, anger att däcket uppfyller alla krav för särskilda vintertest och är ett äkta vinterprestandadäck.

5. ”E” i en cirkel är ECE-typgodkännandemärkningen och anger att däcket har testats och godkänts av europeiska myndigheter. Numret intill ”E” är landskoden för det land certifikatet utfärdades i. (t.ex. 4 = Nederländerna.) Intill det europeiska godkännandenumret finns koden ”S2WR2”, som anger extern ljudnivå, grepp på våta väglag och rullmotstånd.

Symbols-VA

 

6. ”DOT” står för ”Department of Transport”. Den består av koden för produktionsanläggning (tre siffror), koden för däckstorlek (två siffror), konstruktionskoden (fyra siffror) och produktionsvecka (de sista fyra siffrorna). Produktionsvecka är ett fyrsiffrigt nummer som anger datum och tillverkningsår. De första två siffrorna anger vecka och de sista två tillverkningsår (”4322” innebär till exempel vecka 43 2022).

7. Symbolen ”MAX LOAD” anger maximal belastning som däcket klarar av. Den åtföljs av symbolen ”MAX PRESS” som anger maximalt däcktryck. 

8. Det här är en Apollo Vredestein-symbol som identifierar däcket som ett året-runt-däck.

9. Det här är en rotationssymbol som finns på däck med rotationsriktning. Det anges med en pil och texten ”ROTATION”. Symbolen ”INNER SIDE” (används endast av Vredestein) anger den inre placeringspositionen för asymmetriska däck.

10. Slitageindikator. TWI. Vredestein använder symbolen ”VR” som visas över sidoväggen. Den symbolen anger var det finns slitageindikatorerna i huvudslitbanorna och minsta mönsterdjup (1,6 mm) för användning av däcket. Den finns på sex olika platser runt däcket.

11. Slitage, dragkraft och temperatur är obligatoriska symboler för UTQG för USA. Slitage står för körsträcka, väggrepp och temperatur för egenskaper för hög hastighet.

Vredestein

Få våra senaste nyheter och uppdateringar