01 17,2023

Så här förlänger du livslängden för däcken

 

Fem tips för att använda/underhålla däcken

Däck slits. Inte ens Vredestein-däck håller för evigt. Det finns många faktorer som skyndar på slitaget på bildäck, men som tur är finns det några enkla knep som kan förlänga livslängden. 

Under normala förhållanden är livslängden på bildäck ganska lång (beroende på användning). Men om du följer följande tips för korrekt användning finns det en god chans att du kan öka livslängden utan att försämra prestanda eller säkerheten.  

Vredestein Tyre Academy Avsnitt 3: Ta hand om däcken

 

Orsaker till snabbt däckslitage

Däcken slits när du kör. Det finns många olika orsaker till det, som fel däcktryck, gropar i vägbanan och olika vägytor. Test har till exempel visat att slitaget kan bli 35 % högre mellan två olika typer av asfalt. Dessutom är klimat och hög vikt viktiga faktorer för däckslitage. De faktorerna tillsammans med flera andra orsaker kan leda till snabbare däckslitage. Den viktigaste faktorn är dock alltid förarens körbeteende!

Frekventa tryckkontroller

Det enklaste sättet att öka livslängden på dina bildäck är utan tvekan regelbundna inspektioner. Den gyllene regeln är att kontrollera lufttrycket i alla fyra däcken vid varje besök på en bensinstation (helst en gång i månaden). Enligt test kan lufttryck som är 20 % längre än rekommenderat leda till 30 % mer däckslitage. Du bör även kontrollera däcktrycket eftersom rätt tryck kan förhindra att däcken slits i förtid och för att minska bränsleförbrukningen.

Hjulinställning

Korrekt hjulinställning förhindrar snabbare och ojämnt slitage på däcken och förlänger därför deras livslängd. Om hjulen har fel inställning eftersom bilens fjädring är feljusterad kan det leda till kraftig friktion mot vägytan, vilket leder till att däckens livslängd blir dramatiskt kortare. Du bör kontrollera hjulinställningen minst en gång om året.

Byt däck

För de flesta bilar rekommenderar vi på Apollo Vredenstein att du bör skifta däcken mellan bak och fram var 750:e till 1 000:e mil. Däcken på framaxeln kan slitas ojämnt jämfört med däcken på bakaxeln. Det beror inte på något fel utan på att fram- och bakhjulen i de flesta fall utsätts för olika krafter. Framhjulen gör det krävande arbetet med att styra, svänga, accelerera och bromsa bilen, vilket på lång sikt leder till att de slits flera millimeter mer än bakdäcken.

Körsätt

Av uppenbara skäl påverkar körsättet däckslitaget direkt och anses vara den vanligaste orsaken till däckslitage. Detta inkluderar när du kör, accelererar snabbt, kör genom kurvor snabbt och när du bromsar hårt. Du kan minska däckslitaget avsevärt genom att köra mer defensivt.

Däckförvaring

När du använder både sommar- och vinterdäck bör du byta däck ungefär en gång i halvåret. När du gör det förvarar du de däck du inte använder under några månader. Du bör förvara däcken i en hög, helst på en särskild däckställning, eller stående om de är monterade på en särskild fälg. Se till att det rum där du förvarar däcken är mörkt och inte för fuktigt. Dessutom bör du förvara däcken minst två meter från kemikalier och strömkällor. 

Vredestein

Få våra senaste nyheter och uppdateringar