01 03,2023

MÖNSTERDJUP

Däcken kommer alltid att vara den avgörande faktorn i kontakten mellan bilen och vägbanan. Däckens prestation påverkas i hög grad av mönsterdjupet.

Vredestein Tyre Academy Avsnitt 2: Mönsterdjup

 

Nya däck har ett mönsterdjup på mellan 7 mm och 9,5 mm, beroende på typ av däck. Det ger bästa prestanda under varierande förhållanden. Minsta mönsterdjup enligt lag för alla personbilsdäck i Europa är 1,6 mm, men det är säkrare att byta dem när djupet är minst 2 mm. Med hänsyn till vädret är gränsen för mönsterdjup 4 mm på vinterdäck. Vinterdäck som har ett mönsterdjup på mindre än 4 mm är i princip inte längre vinterdäck, och i vissa länder är gränsen för mönsterdjup fastställd enligt lag.

Det finns en slitageindikator i mönstret som visar när ett däck närmar sig gränsen för tillåtet slitage.

Våta vägbanor ger större risk för sladd. Risken för vattenplaning ökar också när däcket närmar sig gränsen för minsta mönsterdjup. Det går dock inte att fastställa det minsta mönsterdjup då ett visst däck kan köras på ett säkert sätt. I allmänhet gäller att ju bredare däck, desto större risk för vattenplaning om däcken är slitna. För att få ut mesta möjliga effektivitet ur däcken rekommenderar vi att du skiftar dem från fram till bak och vice versa efter 7 500–10 000 kilometer. Glöm inte att justera däcktrycket efter däckens nya position. De här åtgärderna gör att däckens livslängd ökar och körkomforten blir bättre.

Vredestein

Få våra senaste nyheter och uppdateringar