12 27,2022

Årstider och däcktyp: allt du behöver veta

Däck är avancerade tekniska produkter som finns i många former och storlekar och är utformade för att klara många utmaningar. Du bör använda olika typer av däck för olika årstider eftersom olika däck innebär olika fördelar för bilen.

Vredestein Tyre Academy Avsnitt 5: Sommar-, vinter- och året-runt-däck

 

Sommardäck

Slitbanemönstret på sommardäck har färre öppna spår för att evakuera vatten, vilket maximerar den gummiyta som är i kontakt med vägytan. Detta förbättrar bilens grepp- och bromsegenskaper.

Den unika gummiblandningen och slitbanedesignen för sommardäck innebär att de är olämpliga för körning under vinterförhållanden. När temperaturen sjunker under 7 °C blir gummit hårt och skört och mönstret kan inte hantera snö och is på ett effektivt sätt.

 

Vinterdäck

Vinterdäck ger utmärkt väggrepp på vägar som är täckta med snö och is samt på vått väglag vid låga temperaturer.

Vinterdäck har sajpningar, dvs. små skarpa snitt i mönsterblocken som krävs för vinterprestanda. Sajpningarna deformerar mönsterblocken och skapar skarpa kanter som får fäste i snön. Förutom sajpningar har vinterdäck slitbanor med fler öppna spår som också ger bättre grepp i snö. Spåren är perfekta för att få bort vatten och snö från däcken och minska risken för vattenplaning.

Gummiblandningen i vinterdäck innehåller polymerer som förblir mjuka även vid mycket låga temperaturer. De blir inte hårda när temperaturen sjunker under 7 °C. Detta hjälper även sajpningarna att utföra sin uppgift. De förblir mjuka och flexibla i kalla klimat, vilket minskar bromssträckor och förbättrar väghållningen.

 

Året-runt-däck

Året-runt-däck är en kombination av sommar- och vinterdäck i en hybridlösning som fördelarna från båda däcktyperna. Om du bor i ett område med milda vintrar kan året-runt-däck vara ett intressant alternativ. Året-runt-däck ger utmärkt säkerhet och utmärkta prestanda. Dessutom kan du spara tid och pengar och slippa byta däck varje årstid. Sommar- och vinterdäck är särskilt anpassade för respektive förhållanden.

Vredestein

Få våra senaste nyheter och uppdateringar