Cykeldäck av gummi från maskrosor

 

Vredestein letar alltid efter innovation och hållbara lösningar för nya idéer till produkterna.

Fortezza Flower Power är ett bra exempel:  resultatet av ett samarbete med Wageningen University and Research (WUR) som kallas Drive4EU, medfinansierat av Europeiska unionen. Tillsammans utvecklade vi ett däck som är tillverkat av gummi utvunnet från maskrosrötter. Vredesteins medverkan visar hur viktigt företaget anser att hållbarhet och innovation är.

 

Vredestein Fortezza Flower Power

Den här unika produkten är det första cykeldäcket i världen som produceras med naturgummi som utvinns från den ryska maskrosens rötter (Taraxacum kok-saghyz eller TKS). Därför fick det namnet Flower Power (Fortezza är den framgångsrika serien av vägcykeldäck från Vredestein). Denna begränsade däckserie är tillverkad med gummi utvunnet från blommor som odlas och skördas i Nederländerna.

 

Den speciella sammansättningen på Fortezza Flower Power-prototypen ger bättre grepp än traditionella sammansättningar och förbättrar prestandan. Det är direkt relaterat till den högre koncentrationen av naturlig kåda i den här särskilda varianten av naturgummi. Förfarandet för att utvinna naturgummit är en kostnads- och tidskrävande process och studier undersöker för närvarande om däcket kan massproduceras i framtiden.

 

Under senaste Eurobike, världens största och mest prestigefyllda internationella cykelutställning, tilldelades Vredestein Flower Power ett innovationspris av Eurobike.  Vi är stolta över att ha fått ett sådant erkännande för det här projektet. 

 

Apollo Vredestein har haft ett nära samarbete med WUR för att utveckla detta speciella naturgummi, göra produktionen genomförbar och testa olika sammansättningar. Varje förbättring i processen för gummiutvinning har också lett till en direkt förbättring av kvaliteten på gummit. Den speciella sammansättning som nu används som ett test på Fortezza Flower Power-prototypen har lett till bättre grepp än för traditionella sammansättningar. Det är direkt relaterat till den högre koncentrationen av naturlig kåda i den här särskilda varianten av naturgummi. Studier undersöker för närvarande om däcket kan massproduceras i framtiden.

 

DRIVE4EU

Apollo Vredestein deltar i projektet DRIVE4EU, som fokuserar på att utveckla produktionen av naturgummi och inulin från ryska maskrosor. Projektet koordineras av Wageningen University and Research. Syftet är att undersöka hur EU kan bli mindre beroende av import av naturgummi inom en snar framtid, bland annat som ett svar på den hotande globala bristen på naturgummi. Den globala efterfrågan förväntas fortsätta att öka. För närvarande är Europeiska unionen fortfarande helt beroende av import av naturgummi. Mer information finns på: http://www.drive4eu.eu

Få våra senaste nyheter och uppdateringar